Avaruus on arkipäivää

Avaruuden valloitus ei ole enää vain suurvaltojen tai isojen yritysten kallis yksinoikeus, vaan avaruustekniikka on tullut jokaisen ihmisen ulottuville.

Suurin osa meistä käyttää jo nyt apunaan maapalloa kiertävistä satelliiteista saatavaa dataa älypuhelimessaan tai navigaattorissaan. Satelliittien signaaleja käytetään hyväksi myös esimerkiksi televisiolähetyksissä, maa- ja metsätaloudessa, kalastuksessa, luonnonsuojelussa, logistiikassa, energian siirrossa sekä palo- ja pelastusalalla.

Merenkurkku avaruusaikaan

Vaasan yliopiston johtama Kvarken Space Economy on hanke, jonka tavoitteena on luoda Merenkurkun alueelle innovaatioekosysteemi, jonka avulla seudulla päästään hyödyntämään avaruudesta saatavaa tietoa.

Euroopan unionin aluekehitysrahastosta Interreg Botnia-Atlantica -ohjelman kautta rahoitettava hanke toteutetaan 10 korkeakoulun ja tutkimuslaitoksen yhteistyönä molemmin puolin Merenkurkkua.

– Tämän hankkeen avulla haluamme nostaa pohjalaismaakunnat ja Ruotsin Västerbottenin uuden avaruustalouden kärkikastiin. Luomme alueelle avaruustietoa jakavan innovaatiokeskuksen, Kvarken Space Centerin, jonka välittämää ja jalostamaa tietoa voivat hyödyntää asukkaat, yritykset, oppilaitokset ja muut alueen toimijat, kertoo hankkeen vetäjä professori Heidi Kuusniemi, joka kuuluu suomalaisiin satelliittipaikannuksen pioneereihin.

Heidi Kuusniemi,

Innovaatioita edistävän avaruuskeskuksen lisäksi hankkeen aikana laukaistaan avaruuteen oma piensatelliitti ja rakennetaan Palosaaren kampukselle satelliittidatan vastaanottoasema sekä avaruustietoa jalostava ja jakava avoin portaali.

Liiketoiminnan apuna

Hanke auttaa alueen yrityksiä kehittämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia käyttämällä hyväkseen avaruudesta saatavissa olevaa tietoa. Tätä varten Kvarken Space Economy etsii sekä vanhan Vaasan läänin että Västerbottenin alueelta yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita tuon tiedon hyödyntämisestä.

Yritysten lisäksi toinen tärkeä kohderyhmä ovat koululaiset ja opiskelijat. Molemmille kohderyhmille järjestetään hankkeen aikana erilaisia työpajoja, joissa tutustutaan avaruuteen, satelliitteihin, niistä saatavaan tietoon ja sen hyödyntämiseen.

Kendall Rutledge.

– Haluamme tuoda avaruutta lähemmäksi alueen asukkaita. Osa sitä työtä ovat Mega -lehdessä kerran kuussa julkaistavat satelliittikuvat Merenkurkun alueesta, kertoo ammattikorkeakoulu Noviassa ja Vaasan yliopistossa työskentelevä hankkeen projektipäällikkö Kendall Rutledge.